De Wetsinger, molendagen en de officiële opening.

Voor de eindoplevering moet er nog een beperkt aantal bouwkundige klussen plaats vinden en moet er nog proefgedraaid worden op alle onderdelen. Openstelling voor de molendagen in mei en juni  laat voor De Wetsinger nog een jaartje op zich wachten. De officiële opening gaat op zaterdag 17 september 2016 plaatsvinden.

Sprinkler installatie, malen en pellen.

Een belangrijke voorziening is de aanleg van de automatische brandblusinstallatie inclusief het ingraven van een eigen waterleidingbuis vanaf de provinciale weg naar de molen. Een tweede voorwaarde voor oplevering door aannemer Vaags is het uitvoeren van een uitgebreid testprogramma van de molen.

P1040740Een groep van gespecialiseerde molenaars gaat de molen in stevige weersomstandigheden uitproberen. We weten al dat de molen weer kan draaien, de vang werkt en de kap kan op de wind gekruid worden. Maar daarmee is nog maar een klein deel van de functies van een molen in werking geweest en dat nog niet onder zware windbelasting.

Een compleet functionele molen als De Wetsinger kent veel apparaten die ook op windaandrijving werken en allemaal afzonderlijk en soms in combinatie moeten werken. De molen heeft nieuwe maalstenen gekregen. Of hier goed meel mee kan worden gemalen is pas na lang proefdraaien en afstellen te bepalen. De molen heeft zeer zware pelstenen en deze hebben tientallen jaren niet gedraaid. Of hiermee weer goed en veilig gerst te pellen is moeten we afwachten. Ook hiervoor gaan gespecialiseerde pelmolenaars aan de bak. Voor pellen op windkracht is het nodig dat er constante maar stevige wind waait bij voorkeur met een windkracht van 5 tot 6 Beaufort.

 

De jacobsladder.

Het interne transport in de molen vindt plaats via een jakobsladder, een ronddraaiende transportband met bakjes erop gemonteerd. Deze door wind aangedreven transportband loopt door de gestorte gerstvoorraad heen en vervoert de gerst naar de pelstenen. Ook het gehele transsportsysteem moet nog worden nagelopen en bijgesteld.

Officiële opening.

Als alle door wind aangedreven onderdelen naar behoren werken kan eindelijk de oplevering plaats vinden. Een datum hiervoor is nog niet bepaald.

Ongeacht al deze hinderpalen zal de officiële en feestelijke heropening van de molen De Wetsinger op zaterdag 17 september 2016 plaatsvinden.

 

Nationale molen dagen en Groninger Molendagen.

P1040733Omdat de molen op dit moment nog niet is opgeleverd valt de molen onder de bouwverzekering van de aannemer. Een draaiende Wetsinger en een provisorische openstelling tijdens de Nationale Molendagen 2016 op 14 en 15 mei zit er helaas niet in.

Ook tijdens de Groninger Molendagen, in het weekend van 13 en 14 juni, is het spannend of er met de molen gedraaid kan worden en als er gedraaid wordt dan helaas “Voor de Prins” met gesloten deuren.

 

Johannes Nijmeijer/Ids Van der Honing