Monumentendag, zaterdag 8 en zondag 9 september 2018

Rolf Wassens: “”Ik blijf met wind bezig””

FEERWERD Meer dan 36 jaar lang was Rolf Wassens molenaar van korenmolen Joeswert in Feerwerd. Enkele weken geleden droeg hij de molen over aan zijn opvolger. “De vrijheid die je hebt als molenaar is onbetaalbaar.” (meer…)

Kleurplatenwedstrijd De Wetsinger

1e-prijs-6-8-jr-hadewych-nimis-sauwerdTer gelegenheid van de feestelijke opening van ‘De Wetsinger’ konden kinderen op 17 september j.l. een kleurplaat van de molen meenemen en later weer inleveren. De 1e prijs in de leeftijdscategorie 6-8 jaar was voor Hadewych Nimis uit Sauwerd, winnaar in de leeftijdscategorie 9-11 jaar was Hendrik Koop uit Winsum. (meer…)

Industrieel Wonder in Wetsinge

industrieel-wonder-wetsingeTijdens de officiële opening van de molen op zaterdag 17 september werd ook een informatieboekje uitgereikt aan de voorzitter van de Molenstichting Winsum Peter Pauw. Johan van Dijk, historicus en molenaar, kreeg de opdracht om samen met Ids van der Honing en Bert leeuw een boekje samen te stellen over de molen van Klein Wetsinge. (meer…)

Molen De Wetsinger feestelijk in gebruik genomen

ranomi-met-sleutelRanomi gaf tijdens de feestelijke opening van de molen De Wetsinger, op zaterdag 17 september,  het startsein voor de opening met een filmpje vanuit de olympische plaats Rio de Janeiro. De zorgvuldig bewaarde sleutel van de molen werd door haar teruggevonden aan de stranden van de Copacapana. Haar jeugdig verleden bij de molen en de voortreffelijke restauratie deed haar uitspreken: “”Geniet van de molen, wees er trots op, het is onze molen. EUREKA”” (meer…)

Officiële opening molen De Wetsinger.

Aanstaande zaterdag 17 september is er een officiële opening van de molen onder aanwezigheid van buurtbewoners, subsidieverstrekkers en de betrokkenen bij de restauratie.

Ook voor andere belangstellenden gaat de molen in het weekend open. Molenstichting Winsum ontvangt u graag op de molen op zaterdag van 15.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur. Bij gunstige wind laten de molenaars Bert Leeuw en Cees Notenboom de molen draaien, dan is het binnenwerk te bezichtigen en kan men ook een kijkje nemen vanaf de stelling.

(meer…)

Groninger Molenweekend 2016: Het molenaarsambacht: werelderfgoed?!

Datum: zaterdag 11 en zondag 12 juni
Nederland heeft  bij UNESCO het molenaarsambacht genomineerd als immaterieel erfgoed. Dat  was voor Het Groninger Molenhuis  een goede reden om als thema voor komend Groninger Molenweekend 2016 te kiezen voor het thema ‘Het molenaarsambacht: werelderfgoed?! ‘ (meer…)

Molenaarsambacht genomineerd als immaterieel erfgoed

Nieuwsbericht | 25 november 2015
Het molenaarsambacht wordt genomineerd als immaterieel erfgoed. Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten deze traditie voor te dragen bij UNESCO. Minister Bussemaker neemt hiermee het advies voor de Raad voor Cultuur over. Het is voor het eerst dat Nederland een traditie voordraagt voor de Representatieve Lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. (meer…)

De Wetsinger, molendagen en de officiële opening.

Voor de eindoplevering moet er nog een beperkt aantal bouwkundige klussen plaats vinden en moet er nog proefgedraaid worden op alle onderdelen. Openstelling voor de molendagen in mei en juni  laat voor De Wetsinger nog een jaartje op zich wachten. De officiële opening gaat op zaterdag 17 september 2016 plaatsvinden.

(meer…)

De Wetsinger voor het eerst aan het draaien

De molen van Klein Wetsinge heeft op 10 februari voor het eerst in de 21e eeuw zijn krachten weer mogen laten zien. Zie hieronder het filmpje. (meer…)

De Wetsinger, nu een molen met nieuwe naam

IMG_2479De molen van Klein Wetsinge staat in brede kring bekend als Eureka, het is Grieks voor “Ik Heb Het Gevonden”. De huidige molen, een achtkante stellingmolen heeft vanaf de bouw in 1828 nooit een naam gehad. Ook van de standaardmolen(1628) die aan de huidige molen voorafging is uit de archieven geen naam bekend. (meer…)

2016 februari persbericht Contactblad:
De Wetsinger, een molen met een nieuwe naam

2015 november persbericht Contactblad:
Eureka, weer de trots van Wetsinge

2015 oktober: De kleppen van de zelfzwichting zijn geplaatst. De remkleppen zijn gemonteerd en de aannemer begint met het plaatsen van de Van Bussel stroomlijnneuzen. Zie De wieken compleet maken

2015 september: Een fotoserie(Dirk Jan Tinga) over het steken van de roeden op de molen Eureka op 15 september 2015. Een uniek moment in de restauratiefase. Zie Roedensteken Eureka

2015 juni persbericht Contactblad:
Stucadoor en schilder in actie op de molen Eureka

2015 juni Artikel over Eureka in De Zelfzwichter: Een unieke molen in restauratie.
Eureka in de Zelfzwichter

2015 mei persbericht Contactblad:
Hoe is het nu met de restauratie van de molen in Klein-Wetsinge?

2015 januari persbericht Contactblad:
Pellen van Gerst in de molen Eureka te Klein-Wetsinge

2014 oktober fotoalbum start restauratie Eureka:
Start restauratie molen Eureka

2014 oktober persbericht Contactblad:
Molenstichting start met de restauratie Eureka te Wetsinge

2014 maart persbericht Contactblad:
Molen Eureka gaat nog dit jaar in de steigers

2013 november persbericht Contactblad:
Molenstichting trots op overname Eureka te Wetsinge